Skip to content

BLOG: handige tips om af te vallen

Jouw gezondheid is jouw verantwoordelijkheid!

Een gezond lichaam

Als je gezondheid je lief is kan je maar beter goed voor je lichaam zorgen. Gezond eten, voldoende beweging, voldoende slaap en weinig stress; deze dingen zorgen ervoor dat je kwaliteit van leven optimaal is. Echter kosten deze dingen wel energie en vergt het een investering in jezelf om je gezondheid op peil te houden. Doe je dat niet en stap je voor langere tijd in verwaarloos modes, zal je lichaam je afstraffen.

Leefstijl keuzes

Het is misschien niet wat je wilt horen, maar jouw keuzes hebben consequenties. Als je te zwaar bent komt dat door jouw eigen leefstijl keuzes: je eetpatroon, slaappatroon, bewegingspatroon en nog meer. Jij hebt de keuzes gemaakt van iemand die met overgewicht door het leven gaat. Gelukkig is er voldoende tijd om andere keuzes te maken, maar het is wel goed om even een realisatiemomentje te hebben. Daarom, neem altijd je eigen verantwoordelijkheid!

 

Leefstijl keuzes van iemand die te zwaar is

Iemand die te zwaar is, maakt vaak leefstijl keuzes van iemand die te zwaar is. Nu het steeds makkelijker lijkt te worden om ongezonde keuzes te maken, snap ik dat sommige mensen door de bomen het bos niet meer zien. We worden van jongs af aan afhankelijk gemaakt van bewerkte suikers, groeien op met beeldschermen als entertainment en worden plat gebombardeerd door reclames van fastfood-ketens. Toch is het nog steeds heel goed mogelijk om een zo gezond mogelijke leefstijl te hanteren. Probeer in ieder geval de volgende leefstijl keuzes te ontwijken: 

als je eten besteld weet je vaak niet wat er precies in zit en hoe het wordt bereid. Daarnaast is het eten op Thuisbezorgd over het algemeen niet erg gezond.

zittend werken, veel zitten of liggen in je vrije tijd, niet tot nauwelijks sporten.

1 gram alcohol bevat 7 kcal en diezelfde alcohol zal ervoor zorgen dat jij diezelfde of volgende dag nog een vette hap naar binnen werkt.

snoep, koek en ander snoepgoed bevat vaak een enorme hoeveelheid aan calorieën. Daarnaast zorgt het ervoor dat je nog meer trek krijgt en brengt het je bloedsuikerspiegel in de war, wat er uiteindelijk weer voor kan zorgen dat de glucose (suiker) sneller wordt omgezet in lichaamsvet.

mensen die geen geduld hebben en geen impuls-controle kunnen opbrengen, zullen vaak te zwaar worden omdat ze geen nee kunnen zeggen tegen de trek in iets lekkers.

misschien een niet zo leuke, maar wel veel voorkomende eigenschap van mensen die te zwaar zijn. Het ligt niet aan hun, maar bijvoorbeeld aan de maatschappij. Wees geen slachtoffer en neem het hef in eigen handen.

mensen met overgewicht hebben vaak een lichaam dat in disbalans is, wat zich weer kan uiten in een slechte nachtrust, wat weer verder bijdraagt aan een ongezond gewicht. Zorg dus dat je voldoende slaapt!

Leefstijl keuzes van iemand met een gezond gewicht

iemand die bewust is van wat zijn of haar voedingspatroon is en hier bewuste keuzes in maakt, zal begrijpen hoe gewicht werkt.

voldoende dagelijkse beweging, probeert naast werk aan extra beweging te komen, sport regelmatig.

zoals volkoren producten, fruit, groente, kruiden en alles waar geen barcode opstaat.

mensen die geduld hebben en snappen dat het tijd kost om bijvoorbeeld af te vallen of spieren te laten groeien, zullen sneller beginnen met sporten en dit ook langer volhouden dan iemand die hier geen geduld voor heeft, of niet begrijpt dat er geen snelle fix bestaat.

mensen die zelf onderzoek doen naar hoe zij hun gezondheid kunnen verbeteren, zelf naar de sportschool gaan, zelf koken en zelf bewuste lichamelijke keuzes maken zullen over het algemeen een gezonder gewicht behouden.

tijdens onze slaap krijgt je lichaam een make-over; lichaamscellen worden afgebroken en bijgewerkt en meer. Zonder voldoende slaap zal er een disbalans ontstaan, wat een gezond gewicht weer tegenwerkt.

doormiddel van bijvoorbeeld een personal trainer, een sportschool of het lezen van gezondheidsartikelen en boeken kunnen mensen investeren in een gezonde leefstijl.

3 veel gestelde vragen over gewichtsverlies 

Hieronder omschrijf ik 3 veelgestelde vragen m.b.t. vetverlies.

Hoe verlies ik vet?

Om vet te verliezen moet je zorgen dat je calorie-verbranding hoger is dan je calorie-inname. Je moet dus minder eten dan dat je verbrandt. Dit kan je bereiken door óf minder te gaan eten, óf meer te gaan bewegen. Een combinatie van beide is natuurlijk het meest effectief. Vergeet niet dat gewichtsverlies een heel proces is, daar moet je de tijd voor nemen. Anders zal je niet het gewenste resultaat behalen of binnen no-time weer terug bij af zijn.

Hoe kan ik snel buikvet verliezen?

Het antwoord op deze vraag is vaak niet het antwoord wat de meeste mensen willen horen. Er is namelijk geen magische manier om snel en gericht buikvet te verbranden. Jouw geslacht en genen bepalen waar en wanneer jouw lichaam als eerst vetcellen zal afbreken. Een combinatie van gezonde voeding en regelmatige lichamelijke beweging zal uiteindelijk tot gewichtsverlies, en dus vetverlies lijden.

Hoeveel kilo kan ik per week afvallen?

Het algemene advies is om niet meer dan 0,5-1 KG per week af te vallen. Als je té snel afvalt kan dat ervoor zorgen dat je meer spiermassa verliest, daarnaast zal je lichaam al snel in spaarstand gaan. Je metabolisme gaat trager werken om zo de “calorieën-crisis” te overleven, zodra je dan meer gaat eten zal dat kunnen leiden tot snelle gewichtstoename.

10 praktische tips voor gewichtsverlies

Zet beweging in je agenda, net zoals dat je een afspraak plant. Plan bijvoorbeeld een wandeling in de lunchpauze of ga je sporten na je werk.

Pak zo min mogelijk de auto of het openbaar vervoer.

HIIT, hardlopen, kickboksen, zwemmen, krachttraining etc. 

bijvoorbeeld: 8000-10.000 stappen per dag. Per 1000 stappen die je maakt verbrand je ongeveer 55 calorieën, waarvan 60% vet is. Reken maar uit!

er zijn tal van apps die je beweging monitoren, zoals stappentellers en andere fitness-apps.

5 tips voor een gezond voedingspatroon

als je zelf kookt heb je controle over de ingrediënten en bereidingswijze. Gestoomd, gebakken en gegrild eten is gezonder dan wanneer het gefrituurd is.

deze bevatten vaak minder bewerkte suikers en ongezonde vetten en juist meer bruikbare voedingsstoffen.

naast dat eiwitten de bouwstenen van het lichaam zijn, zorgen ze voor een verzadigd en vol gevoel. Om eiwitten te verwerken kost je lichaam over het algemeen meer energie dan andere voedingsstoffen. Voorbeelden van eiwitrijk voedsel: vlees (kip), vis, eieren, tofu, bonen en noten.

suikers kunnen zorgen voor een disbalans in je bloedsuikerspiegel, werken verslavend en kunnen zorgen voor andere gezondheidsproblemen. Vermijd frisdrank, snoep en koek en zoveel mogelijk voeding met barcodes.

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Eet iedere dag minimaal 2 stukken fruit en 200 gram groente.

5 trainingsvormen om af te vallen

1. Vechtsport, zoals kickboksen, boksen of MMA: de hoeveelheid calorieën die je precies verbrand met een van deze vechtsporten hangt af van een aantal factoren: je gewicht, lengte, geslacht, leeftijd en de intensiteit van de training. Met een uur kickboksen verbrand je over het algemeen 600-800 calorieën per uur. Hoe harder je werkt, hoe meer je verbrandt.
2. Hardlopen: afhankelijk van de snelheid en intensiteit kan je wel 500-1000 calorieën per uur verbranden.
3. HIIT (High Intensity Interval Training): een trainingsvorm waarbij je korte periodes van intensieve lichamelijke inspanning afwisselt met korte periodes rust. Met HIIT verbrand je ongeveer 400-700 calorieën per uur.
4. Krachttraining: met een uur krachttraining verbrand je niet zo zeer veel calorieën, maar als je effectief traint bouw je wel spiermassa op. Het groeien en onderhouden van spieren kost ons lichaam veel energie. Een gespierd lichaam heeft een hogere verbranding, dan een lichaam dat minder gespierd is. Met een uur krachttraining verbrand je ongeveer 200-400 calorieën. Lees meer over het opbouwen van spiermassa, klik hier. 
5. Crossfit: CrossFit is een high-intensity training die veel calorieën kan verbranden. Tijdens een CrossFit training kan iemand tussen de 500-1000 calorieën per uur verbranden, afhankelijk van de intensiteit.

Nachtrust en gewichtsverlies

Een goede nachtrust kan een belangrijke rol spelen bij het afvallen. Hieronder omschrijf ik hoe en waarom een goede nachtrust zo essentieel is voor een gezond en gebalanceerd lichaam.
 

De voordelen van een goede nachtrust:

1. Het verbetert de hormoonbalans: slaap speelt een grote rol bij het reguleren van hormonen, zoals ghreline en leptine. Deze hormonen zijn betrokken bij de regulering van honger en verzadiging. Voldoende nachtrust kan dus bijdragen bij het verminderen van honger.
2. Vermindert stress: onvoldoende slaap kan leiden tot verhoogde stress-niveaus en dus een verhoging van cortisol, het stresshormoon. Een toename van cortisol kan leiden tot meer honger en ‘stress-eten”. Daarnaast heeft stress ook een negatief effect op de vetverbranding. Voldoende nachtrust zorgt voor minder stress.
3. Betere energielevels en meer motivatie: een goede nachtrust zorgt voor voldoende energie gedurende de dag. Dit zorgt er weer voor dat je meer motivatie hebt om actief te zijn en in beweging te komen. Na onvoldoende slaap, zal je minder zin hebben om naar de sportschool te gaan, dan als je wel goed hebt geslapen.
4. Verbetert de insulinegevoeligheid: slaap speelt ook een belangrijke rol bij de regulatie van je bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid. Goede nachtrust zorgt ervoor dat deze processen in balans blijven en stimuleert dus indirect de stofwisseling.

Afvallen met behulp van Inner Viking Strength & Conditioning

Beste lezer, ik hoop dat je iets hebt opgestoken tijdens het lezen van deze blog. Ik moet zelf veel afvallen voor de competitie in mijn sport. Ik weet dat het lastig kan zijn om af te vallen, zeker als je veel kilo’s kwijt wilt raken. Een combinatie van de juiste motivatie, kennis en doorzettingsvermogen zal resulteren in het gewenste resultaat. Het is mijn werk om mensen hierbij te helpen.

× Whatsapp met de trainer!