Skip to content

BLOG: alles wat je moet weten over een personal trainer

Leer van iemand die is waar jij wilt zijn of heeft wat jij wilt hebben

Wat is een personal trainer?

Een personal trainer is een professionele instructeur die persoonlijke fitness- en voedingsprogramma’s op maat ontwikkelt voor individuele klanten. Het doel is om klanten te helpen hun fitness- en gezondheidsdoelen te bereiken. Personal trainers begeleiden hun klanten bij het uitvoeren van oefeningen, het bewaken van voedingsprogramma’s en het verstrekken van motivatie.

Wat zijn de voordelen van personal training?

1. Motivatie: personal trainers kunnen je helpen je doelen te bereiken en je gemotiveerd te houden.
 
2. Kwalitatief: personal trainers zijn getraind om je te helpen je doelen te bereiken, dus je bent verzekerd van een kwalitatief goed programma.
 
3. Veiligheid: personal trainers weten hoe je veilig kunt trainen, zodat je geen blessures oploopt. 
 
4. Verantwoordelijkheid: personal trainers houden je verantwoordelijk voor je eigen prestaties en houden je gemotiveerd om je doelen te behalen. 
 
5. Individuele aandacht: personal trainers bieden je persoonlijke aandacht en begeleiding, waardoor je de meest effectieve resultaten kunt bereiken. 
 
6. Flexibiliteit: personal trainers passen zich aan jouw schema aan, waardoor je geen tijd verspilt en je training zo efficiënt mogelijk is. 
 
7. Variaties: personal trainers kunnen je helpen om je routine af en toe te veranderen, zodat je meer uitdaging en prikkels uit je training blijft halen. 

Uurtarief personal trainer

Het tarief voor een personal trainer kan variëren, afhankelijk van de locatie, kwalificaties, ervaring en specialiteiten. Een personal trainer kan variëren van ongeveer €25 tot €100 per uur. Sommige personal trainers bieden ook pakketten aan met een lagere prijs per sessie voor langere termijncontracten, afhankelijk van de trainingsfrequentie per week. Het uurtarief van Kai Verheijden van Inner Viking Strength & conditioning is €50 excl. 21% BTW per uur.

 

Waar kan een personal trainer jou bij helpen?

We weten dat het hebben van een persoonlijke trainer veel voordelen kan bieden. Met de kennis en ervaring van een kan hij of zij jou helpen jouw persoonlijke doelen te behalen, zoals het veranderen van je huidige leefstijl. In onze maatschappij is het niet moeilijk om ongezonde keuzes te maken. Soms krijg ik zelfs het gevoel dat het vele malen makkelijker is om een ongezonde leefstijl te hanteren, dan een gezonde leefstijl. Personal trainers kunnen een grote rol spelen bij de begeleiding naar een gezondere leefstijl. Zij kunnen mensen helpen met:

 1. Gewichtsverlies: met de juiste kennis en ervaring kan een personal trainer jou helpen op een gezonde en efficiënte manier af te vallen. Zo kan er een voedings- en trainingsplan opgesteld worden, met als doel het verliezen van, bijvoorbeeld vet. Tijdens zo een traject zal je zelf veel informatie te weten komen over het verliezen van gewicht.
 2. Het behalen van fitnessdoelen: als je specifieke fitnessdoelen hebt, zoals je spieren laten groeien, kan een personal trainer jou hier doelgericht bij helpen. Verder kunnen ze je helpen met het vergroten van je maximale kracht, verbeteren van je uithoudingsvermogen, flexibiliteit, balans en behendigheid.
 3. Het verbeteren van je algehele gezondheid: mocht je een gezonder leven willen leiden, kan een personal trainer jou aan een gezondere leefstijl helpen. Ze kunnen hulp bieden bij het verbeteren van je slaap, bewegingspatroon, voedingspatroon en andere aspecten van je leefstijl.
 4. Het aanleren van de juiste technieken: een personal trainer zorgt ervoor dat je veilig en effectief sport. Hij zal letten op de uitvoering van bepaalde bewegingen tijdens een oefening, zoals je houding tijdens de uitvoering van een squat. Na een traject met een personal trainer, zul je verbetering in kennis en techniek ervaren.
 5. Het verbeteren van je sportprestaties: als atleet kan een personal trainer je helpen bij het verbeteren van je sportprestaties door doelgericht te werken d.m.v. sport-specifieke en techniek verbeterende trainingen. Daarnaast voorkomt een goede trainer blessures en andere pijnklachten.
 
 

Specialisaties

 1. Personal trainers aan huis: bij deze vorm van personal training komt de trainer thuis bij de klant.
 2. Fitnesstrainers: een fitnesstrainer is iemand die zich voornamelijk richt op het les geven in fitness-trainingen, zoals kracht- en functional trainingen.
 3. Online coaches: een online coach is iemand die via een online platform zijn klanten begeleid met hun fitnessdoelen, zoals het laten groeien van spieren en afvallen.
 4. Leefstijl coaches: een leefstijl coach helpt klanten met het bereiken van een gezonde en gebalanceerde leefstijl.
 5. Specialisatie richting senioren: is gespecialiseerd in het trainen met ouderen. Vanaf een bepaalde leeftijd moet er meer rekening gehouden worden met de veiligheid.
 6. Specialisatie richting zwangerschap: is gespecialiseerd in het trainen van zwangere vrouwen.
 7. Specialisatie richting revalidatie: is gespecialiseerd in het opnieuw aanleren van bewegingen en het versterken van het lichaam na een ongeval of blessure. Vaak is dit een fysiotherapeut.
 8. Specialisatie richting sport-specifieke prestaties: deze trainers zijn gespecialiseerd in een bepaalde sport, zoals bijvoorbeeld MMA. Zij helpen atleten hun sportprestaties te verbeteren tijdens competitie.
 
 

Wat voor opleiding heb je nodig om als personal trainer te werken?

Op het moment is er geen specifieke opleiding die verplicht is te volgen om als personal trainer te werken. Met de regels van nu, kan iedereen zonder certificaat of ervaring zich een personal trainer noemen. De meeste werkgevers eisen wel dat trainers een certificering hebben gehaald bij een erkende organisatie. Dit is maar goed ook, want je werkt aan mensen hun lichamelijke gezondheid, daar is kennis voor nodig.

Voor het behalen van een certificaat moeten deelnemers vaak een opleiding volgen, waarbij zowel praktijk en theorie ervaring wordt opgedaan. Hier een aantal verschillende opleidingen en programma’s die iemand kan volgen ter voorbereiding op een carrière als personal trainer:

 1. Certificeringsprogramma’s: er verschillende organisaties die persoonlijke trainer certificeringen aanbieden, zoals de National Academy of Sports Medicine (NASM), de American Council on Exercise (ACE), en de International Sports Sciences Association (ISSA).
 2. HBO en universitair: verschillende opleidingen, zoals sportkunde, sportmanagement, sportcoach, bewegingsagoog, docent lichamelijke opvoeding, bewegingswetenschappen en meer.
 3. Opleiding/cursus: verschillende opleidingen en cursussen, zoals MBO sport en bewegen, Fitvak A en B en meer.

In principe kan iedereen als personal trainer aan de slag gaan, zeker als iemand dat als zelfstandig ondernemer wilt doen. Ik denk alleen dat zo iemand heel snel door de mand valt en niet veel succes met zijn klanten zou boekt. Dus mocht je als persoonlijke trainer te werk gaan, raad ik sterk aan om een erkende opleiding te volgen en gecertificeerd aan de slag te gaan.

Personal training bij Inner Viking Strength & Conditioning

× Whatsapp met de trainer!