Sporten met je collega's: de voordelen
Ondernemen als teamsport
Waarom zou je sportlessen aanbieden aan je werknemers?
Laten we vooropstellen dat lichaamsbeweging een basisbehoefte is. Een langere tijd onvoldoende lichaamsbeweging zal zorgen voor meerdere gezondheidsproblemen. Nou, op lange termijn betekent dat dus ziekteverzuim en uitval van talentvolle werknemers… dat is niet leuk voor de werknemer zélf en voor een bedrijf als geheel al helemaal een slechte zaak, toch? Deze alinea op zich is in mijn ogen al voldoende antwoord op de vraag die in bovenstaande titel gesteld wordt, maar ik ga hem iets uitgebreider aanpakken, speciaal voor degene die nog niet overtuigd zijn. Lees verder!
Wat jij als sportieve ondernemer wilt weten
Ik ben natuurlijk zelf ook ondernemer, dus ik hoef niks gek te doen om in de huid van een ondernemer te kruipen en te begrijpen wat belangrijk is voor haar of zijn onderneming. Natuurlijk heeft iedere ondernemer een eigen onderneming, met andere doelstellingen, doelgroep(en) en een unieke bedrijfscultuur. Maar één ding is zeker, des te fitter, des te productiever.
Door middel van sportactiviteiten binnen je bedrijf de productiviteit en welzijn van werknemers verbeteren
Eén ding is zeker: des te fitter, des te productiever. Naast dat dit in vrijwel alle studies m.b.t. dit onderwerp wordt aangetoond, kan jij dit zelf ook makkelijk ervaren. Als je de dag begint met wat effectieve lichaamsbeweging, de hormoonhuishouding aan het werk zet en je eerste “overwinning” van de dag binnenhaalt, is het veel minder vanzelfsprekend om weer te gaan luieren. Het sporten heeft ervoor gezorgd dat je hoog in je energie bent gaan zitten, wat het vanzelfsprekender maakt om de volgende overwinningen ook binnen te halen. Doorpakken!
Nu hebben we het over één ochtend gehad. Iemand die regelmatig zijn lichaam in beweging zet door te sporten, zal dus eenmaal een hoger energielevel hebben dan iemand die minder of niet sport. Ervan uitgaand dat iemand zijn energielevel in veel gevallen gelijk staat aan de mate van de productiviteit die iemand kan leveren, is het dus vanzelfsprekend dat terugkomende sportlessen zullen bijdragen een een hogere productiviteit per individu binnen het bedrijf. Ongeacht de werkzaamheden.
Daarnaast werkt sporten verslavend, door de dopamine die vrij komt tijdens en na intensieve lichaamsbeweging. Als er iedere donderdag op werk sportles gegeven wordt, kan je verwachten dat je werknemers op zaterdag of zondag zelf op zoek gaan naar diezelfde dopamine kick van donderdag op werk. Dit zorgt voor én werknemers met een fittere leefstijl, met alle voordelen van dien én een positieve associatie met de werkplek door de leuke sportles op donderdag.
Investeren in het welzijn van je werknemers zorgt voor lange termijn betrokkenheid
Onlangs stelde ik de vraag aan een van de stagiaires van een bedrijf waar ik eens in de week kickboks-training geef: “wat voegt het voor jou toe, dat ik iedere dinsdag langskom om jullie kickboks-les te geven?”. Hij had meerdere antwoorden, één daarvan heb ik in de alinea hierboven toegelicht, namelijk dat hij iedere dinsdag zin heeft om naar stage te komen, puur omdat de dag wordt afgesloten met een sportsessie. Door de kickboks-training op zijn stage plek te geven, heeft dit voor een positieve associatie gezorgd, hij gaat dus met veel zin naar stage! Mooi toch.
Als jij ervoor kan zorgen dat jouw werknemers uitkijken naar hun werkdagen, omdat zij dan mogen sporten.. kan je vooropstellen dat die werknemers in ieder geval bij jou willen blijven werken, in plaats van bij jouw concurrent. Wat op zich zelf al een hele positieve uitwerking is. Maar dit heeft puur met de relatie tussen werkomgeving en werknemer te maken. Dat zegt nog niks over de betrokkenheid met het bedrijf en de werkgever.
Maar omdat jij als werkgever organiseert en bekostigd dat er sportles aangeboden wordt vanuit jou en het bedrijf, zullen werknemers die hier aan deel nemen zien wat je voor ze doet. In feite investeer jij op serieuze wijze in hun gezondheid en welzijn, dat is niet niks. Zeker niet als ze er ook daadwerkelijk iets uit halen. Omdat jij jouw werknemers laat zien dat hun inzet belangrijk voor je is en jij ze waardeert door in ze te investeren, zal dit uitbetaald worden in respect en betrokkenheid. Dat is wat ik in de praktijk zie gebeuren.
Wil jij dat jouw werknemers intrinsiek betrokken zijn bij jouw onderneming? Wees dan intrinsiek betrokken bij jouw werknemers.
Een verbeterde bedrijfscultuur en teamspirit door samen te sporten
Stelling: “werk hoort een zakelijke gebeurtenis te zijn, er moet een duidelijke hiërarchie heersen en er moet vooral niet veel gelachen worden…” ik ben geen HR-expert, maar ik denk dat dit deels waar is en deels ook niet. Ik denk zeker dat er tijdens het werk ook écht gewerkt moet worden, het moet structureel zijn en een duidelijke hiërarchie kan bijdragen aan de productiviteit van het team. Dat er niet gelachen mag worden ben ik het niet mee eens, maar dat komt omdat mijn werk veel met gezondheid te maken heeft.
Nou, jij bent de werkgever en vormt een team samen met 8 werknemers. Hoe belangrijk is het voor jouw onderneming dat jouw team goed functioneert? Dus goede communicatie, elkaar kan wijzen op verbeterpunten, goed op elkaar in kan spelen, elkaars zwakke en sterke punten kennen en het allerbelangrijkste zich dus comfortabel genoeg bij elkaar voelen om al deze dingen te bewerkstelligen.
Alle punten hierboven bij elkaar opgeteld, noem ik teamspirit. Als je begrijpt hoe je sport-activiteiten in kan zetten om de teamspirit te verbeteren, kan dat op een hele positieve manier de bedrijfscultuur beïnvloeden. Het mooie is, dat dat in de praktijk helemaal niet zo moeilijk is. In mijn ervaring gaat dat vaak organisch en vanzelf.
Iedereen zal tijdens het samen sporten een natuurlijke rol aannemen. Deze rollen verschillen misschien wel met de rollen die ze aannemen tijdens werk, dus ga je elkaar op een hele andere manier leren kennen. Op een veel minder “zakelijke” manier in een veel “lossere” setting. Deze gebeurtenis zal banden aansterken en een ander soort vertrouwen opwekken, wat vriendschappelijker. Wat weer bij zal dragen aan een positievere bedrijfscultuur en teamspirit tijdens het werken.